Американски университет реже достъпа до социални медии за седмица



Университетът на науката и технологиите в Харисбърг, check щата Пенсилвания, ще проведе мащабен експеримент, който е свързан с ограничаването на достъпа до някои интернет услуги.

Ректорът Ерик Дар е наредил да бъде спрян достъпът на студентите до услуги като Twitter, Facebook, комуникационните програми и всякакви форми на онлайн инструменти за общуване. Оставена е само електронната поща. Забраната за достъп до социалните услуги ще бъде в сила една седмица. Целта е студентите да се замислят как технологиите управляват ежедневието им и какво би станало ако услугите, които приемат за даденост изчезнат. След приключването на експеримента студентите ще трябва да напишат есета, в които да опишат преживяванията си.

Не всички студенти ще станат жертва на забраната, тъй като тя ще важи само на територията на университетските общежития. Тези които живеят извън тях няма да имат проблеми с достъпа до пълния набор от интернет услуги. Ерик Дар е наясно с този факт, както и с възможността за използването на смартфони, чрез които може да се заобиколи ограничението. Според него това не е проблем, защото информацията за тези, които не са издържали и са потърсили как да заобиколят правилата също ще бъде полезна за проучването.

„Ние не се опитваме да спрем достъпа до тези услуги. Искаме само малко да го затрудним и да накараме студентите да се замислят.”, е заявил Дар.

Leave a Reply