Обмисля се как компютрите да бъдат захранвани с топлина



Екип от най-изявените учени и експерти от Университета в Охайо дадоха прогнозата си, че компютрите на бъдещето ще бъдат захранвани не от какво да е, а от топлина. Като довод за тяхната теза те публикуваха част от изследванията и проучванията си във връзка с това как топлината на чиповете може да захранва компютрите на бъдещето. За да се осъществи целият този процес обаче, чиповете ще трябва да съдържат специален материал. Става въпрос за материал, наречен галиум магнезиев арсенид. Освен това, за да бъде генерирана захранващата топлина, ще се използва и феноменът в квантовата механика „spin”.

Екипът, занимаващ се с разработването на технология, която да позволи бъдещите компютри да бъдат захранвани с топлина, е воден от учените Joseph Heremans и Roberto Myers. Тяхната основна цел занапред е да създадат специално устройство, което да притежава способността да бъде захранвано от въпросната топлина, отделяща се от чиповете. Опитите на Joseph Heremans и Roberto Myers продължават. В доклада по своя проект те споделят, че това устройство трябва да е термоелектроно и да съумява да рециклира топлината на чиповете, използвайки въртенето на електроните. По думите на учените от Университета в Охайо, такова устройство ще може да се поставя директно в микропроцесорите и да рециклира създадената топлина. Това, от своя страна, ще доведе до разрешаването на два проблема – извеждането на топлината и увеличаването мощността на компютрите, без да се създава допълнителна топлина. Експериментите с новата сплав галиум магнезиев арсенид са потвърдили тази възможност.

Joseph Heremans и Roberto Myers дадоха обещание, че ще продължават да търсят начини за създаването на необходимото термоелектроно устройство. Учените са готови да включат към своя проект и най-проявилите се асистенти и студенти от Университета в Охайо, защото са убедени, че при откриването на такава технология са необходими нови и нестандартни идеи, както и различни гледни точки и предложения.

Leave a Reply