Microsoft тайно придобиват малки компании



Оказа се, че софтуерните магнати Microsoft предпочитат да са по-потайни и да не разгласяват всяка една крачка, която предприемат. Това се потвърди и след изнасянето на резултатите от тазгодишната класация за най-много придобити малки компании. След направения анализ става ясно, че тази година Microsoft не са закупили нито една такава компания. Това обаче съвсем не е така. Според разкритията на Tech Flash, софтуерният гигант далеч не се е отказал от купуването на начинаещи фирми, специализиращи в IT сферата. Оказа се, че Microsoft са закупили цели 15 компании през последните 12 месеца. Сделките за покупко-продажбите обаче са се осъществили тайно, без изобщо да бъдат официално обявени пред пресата.

Тази стратегия на Microsoft коренно се различава от многословието на Google. Те не пропускат да дадат изявление пред журналистите за всяка своя придобивка – било то за голяма, било за малка, начинаеща компания. Всъщност Google са и лидерите във въпросната класация. За последните 12 месеца компанията е придобила общо 23 фирми. На второ място се нареждат IBM, а на трето – HP, които след множество препятствия осъществиха сделката за закупуването на 3Par. В десятката попадат предимно имената на лидерите в индустрията – Facebook, Amazon, Apple, Dell и други.

Защо обаче Microsoft остават последни в класацията и то с резултат от нито една придобита компания за последната година? Това е въпрос, над който анализаторите вече започнаха да разсъждават и съответно да дават своите теории. Според една от тях, софтуерните магнати предпочитат да запазят в тайна сделките си за покупко-продажба, за да не оставят впечатление у своите инвеститори, че харчат безразсъдно пари и че са се отклонили от строгата си консервативна стратегия. Друга част от експертите поддържа мнението, че неоповестените придобивки са свързани с нови разработки, които Microsoft искат да запазят в тайна.

Leave a Reply