Google стартира официално услугата си за съкращаване на уеб адреси



Google стартира официално услуга за съкращаване на уеб адреси goo.gl. С новата услуга на практика всеки адрес на уебсайт може да бъде съкратен, разпределен и оценяван. Очаква се goo.gl да е най-стабилната, най-безопасната и най-бързата услуга за URL съкращаване.

В необятността на интернет има много такива услуги, най-известната от които е bit.ly. В статия в блога на Google се обяснява защо с goo.gl са решили да предложат още един подобен адрес. Основният стремеж е към подобряване качеството на услугата. Потребителите трябва по всяко време да бъдат сигурни, че техните съкратени връзки ще работят винаги, и то бързо.

Освен това, те трябва да бъдат сигурни, че когато кликнат върху съкратения с goo.gl линк, няма да заредят малуеър, фишинг- или спам сайт. Всички сайтове са тествани с една и съща технология, която Google използва и в търсачката, и в електронната си поща.

Услугата за съкращаване на URL адреси бе представена за пръв път през декември 2009 г., но тогава можеше да бъде да използвана само през Google Toolbar. Оттогава бе достигат почти 100-процентов ъптайм, което само по себе си трябва да говори за качеството на услугата.

Освен това има и допълнителни предложения, които трябва да насърчат използването на goo.gl. Ако влезете, например, с личния си профил в Google, можете да видите всички кратки URL адреси, които сте съкратили и разпространили в миналото. Също така се предоставят статистики за броя на кликванията и препращащите (референтни) страници.

Още нещо интересно: ако добавите към съкратения URL .qr, можете да получите QR код, който да сканирате например със смартфон, за да заредите страницата. По този начин съкратеният адрес за софтуерната секция на kaldata.com http://www.kaldata.com/index.php?action=news&catid=1 изглежда така: urlhttp://goo.gl/yDAB./url Съответният QR код е urlhttp://goo.gl/yDAB.qr./url

В бъдеще Google планира API, за да може да интегрира услугата и в собствените си приложения. Тя трябва да направи възможно не само съкращаването на адресите, но и извличането на статистически данни.

Leave a Reply