Мрежовите производители са готови с демонстрация на 100G Ethernet



Осемнадесет производители на мрежово оборудване се готвят да демонстрират действащи прототипи на Ethernet с пропускателна способност – 100 Gbit/s, на изложението Supercomputing 2010, което ще се проведе през ноември. Наред с това продължава работата по подготовката на мрежова технология от 25 Gbit/s за второто поколение на продукти 100G Ethernet.

Според представителя на iEthernet Alliance/i, производителите през месец септември са провели затворени тестове на 40 Gbit/s и 100 Gbit/s системи. Шестнадесет от производителите са провели общо 135 теста, 99% от които са били успешни и само в един случай, връзката не е проработила. Цялото представено при тестовете оборудване, е построено по стандарта IEEE 802.3ba, който се очаква скоро на пазара. Първото поколение устройства и чипсети, гарантира обща пропускателна способност от 100 Gbit/s, чрез комбиниране на десет линии от по 10 Gbit/s Ethernet.

В същото време Optical Internetworking форум (OIF) се занимава с разработката на мрежови стандарти за пренос от 25 и 28 Gbit/s. Очаква сe резултатите от тези усилия ще формират основата на 100 Gbit/s Ethernet чипове и системи от второ поколение, които използват четири канала за пренос, разполагащи с най-добрите енергоспестяващи характеристики, и заемащи по-малко пространство. По-рано тази година, OIF започна работа по създаването на оптични мрежи с пропускателна способност от 28 Gbit/s и много малък радиус на действие (very short reach, VSR). Такива мрежи се очаква да се прилагат като съединения между чиповете в едно устройство. За момента и двете спецификации са в доста ранен етап на развитие.

Leave a Reply