Microsoft съди собственици на домейни, съдържащи "Bing"



Преди Microsoft да пусне търсачката си Bing, името, изведено от възклицанието “Бинго!”, почти не се използваше. Но в момента в домейна “Bing” явно са се впили много гешефтаджии, опитващи се да се нагодят към посоката на вятъра – и Microsoft се опитва да спре това в съда.

Жалби срещу три начина за използване на името на търсачката са подали от Microsoft в съда във Вашингтон. Във всички случаи става дума за домейни, които са били регистрирани след въвеждането на търсачката на Microsoft и в тях по някакъв начин се споменава “Bing”. Адресите са замислени най-вече като свободнодостъпни интернет услуги. Някои от по-безобидните домейни са: barebing.com, bingdate.com, bingkinky.com, buffbing.com или pimpbing.com.

Microsoft призовава споменатите домейни да бъдат заличени или прехвърлени от съда във владение на компанията. Един от собствениците на засегнатите домейни вече каза, че щял да направи същото и с обикновено писмо, без да е необходимо да се стига до съдебен процес. Той регистрирал домейна за анонимен клиент, който искал да изгради под този домейн мрежа от сайтове за възрастни. Тъй като обаче бизнесът не потръгнал, домейнът просто останал неизползван.

В Microsoft очакват, че съдът ще се произнесе бързо и в интерес на компанията от Редмънд за бъдещето на спорния домейн.

От стартирането на търсачката през юни 2009 г. броят на регистрираните адреси с домейни, съдържащи “Bing”, се е увеличил значително.

Leave a Reply