Apple на съд заради обновяването на операционната система на iPhone



Съдът на Калифорния ще разгледа иск, обвиняващ компанията Apple в преднамерено влошаване на потребителските качества на смартфоните iPhone 3G и 3GS, които работят под последната версия на операционната система iOS 4, съобщава CNET.

В иска се отбелязва, че проблемите, с които се сблъскват собствениците на iPhone от второ и трето поколение (iPhone 3G/3GS) след обновяването на операционната система iOS с нейната четвърта версия, е възможно да са били предизвикани умишлено от компанията Apple – с цел да се увеличи търсенето на последния модел смартфон iPhone 4. Представителите на Apple са отказали коментари по иска.

Операционната система за мобилни устройства iOS 4.0, представена от Apple през юни, няколко дни преди появата на iPhone 4, е предмет на многобройни оплаквания от собственици на предишните версии на смартфона, съвместимостта с които е била заявена от разработчиците. През септември компанията пусна на пазара новата версия на операционната система 4.1, с което трябваше да повиши производителността на апаратите iPhone 3G и 3GS.

Юридическата кантора, действаща от името на американката Бианка Уофърд (Bianca Wofford), подаде в съда на Калифорния иск за компенсации, които Apple е длъжна да изплати заради щетите, нанесени след инсталирането на iOS 4.

Обвиненията и тяхната аргументация са доста странни. По думите на ищците, компанията Apple е знаела за проблемите, свързани с обновяването на операционната система, но е продължила да изтъква пред потребителите предимствата на новата версия. Освен това, Apple не е предвидила възможност за деинсталиране на новата версия и връщане към старата. Според самата Уофърд, телефонът бил абсолютно надежден в старата си “кожа”, а след инсталирането на iOS 4 устройството заработило по-бавно, като осуетило изпълнението на много задачи. Технически не е невъзможно да се извърши даунгрейд с помощта на “неофициални” методи, но това би довело до анулиране на гаранционната карта, тъй като представлява нарушение на договора за ползване.

Най-гръмкото заявление на ищците касае желанието на Apple чрез този “капан за потребители” да увеличи продажбите на iPhone 4. Нещо повече: както се споменава в исковото заявление, Apple е знаела, че заради недостатъците на новата версия собствениците на iPhone от второ и трето поколение няма да могат да ползват пълните възможности на своята мобилна интернет връзка и операторът AT&T, който монополно обслужва iPhone в САЩ, ще се възползва от така освободилата се ниша, за да осигури качествен достъп до мрежата на собствениците на “протежирания” iPhone 4.

Преди да се обърнат към съда, юристите, представляващи Уофърд, са пратили на Apple писмо, в което, след описанието на същността на жалбата, изискали от компанията да направи възможно връщането към старата версия и за своя сметка да снабди тяхната клиентка и останалите пострадали потребители с апарати, “способни да извличат реална полза от iOS4”.

Преките си щети Уофърд оценила на 100 долара (в които влиза невъзможността да бъдат използвани закупените приложения и мобилни услуги, а също така и намаляването на фактическата стойност на “повредения” телефон); освен това Бианка
изисква и допълнителна компенсация от 5 хиляди долара. Ако искът получи статут на колективен, както желаят ищците, той ще започне да защитава интересите и на други калифорнийски потребители на iPhone 3G и 3GS, актуализирали операционната си система.

През лятото срещу компанията Apple вече бяха подадени няколко иска, свързани с незадоволителния обхват на iPhone 4.

Leave a Reply