Конкуренцията принуждава Google да повиши заплатите на служителите си



От януари 2011 година компанията Google ще повиши с 10 процента заплатите на всички свои служители заради жестоката пазарна конкуренция. Корпорацията, в която работят 23 хиляди души, е решила по този начин да се бори с текучеството на кадри. За това пише The Wall Street Journal, позовавайки се на източници, близки до компанията.

По данни на изданието, генералният директор на Google Ерик Шмит вече е изпратил на сътрудниците си писма по електронната поща, с които ги уведомява за предстоящото повишение на заплатите им. В съобщението Шмит отбелязва, че компанията иска да е сигурна в това, че служителите й получават достойно възнаграждение за труда си. “Винаги сме държали да привличаме в Google най-добрите”, пише Шмит.

Както отбелязва вестникът, за свой основен конкурент компанията смята Facebook. Около 10 процента от сътрудниците на социалната мрежа са работили преди това именно в Google. Изданието подчертава, че в последно време много компании от Силиконовата долина (която всъщност е “Силициева”: ср. англ. silicon – силиций, silicone – силикон) примамват служители на интернет корпорацията.

Както съобщава The Los Angeles Times, всеки сътрудник на Google ще прибере и коледен бонус от хиляда долара кеш.

Във връзка с това CNN Money по-късно допълни, без да цитира своите източници, че Google е уволнила сътрудника си, допуснал изтичането на информация в медиите за въпросното повишение на заплатите в корпорацията. Google отказва официални коментари.

Leave a Reply