В Linux ще се появи професионален Open Source видео редактор

Скоро Linux може да се сдобие с нова програма от списъка с „необходим софтуер”, която потребителите искат да видят на тази платформа. Мнозина все още не могат да получат поддръжка на Photoshop или AutoCAD, но сега тези, които искат да се занимават с професионална обработка на видео, могат да го правят с помощта на приложението Lightworks.

Компанията EditShare, която представи този видео редактор през 2009 година, също планира да пусне това приложение като Open Source проект.

Lightworks – това е програма за професионални цели. Тя поддържа аудио и видео ефекти в реално време, многоканална аудио обработка, 3D проекти, висока резолюция и други. Приложението вече е получило награди „Еми” и „Оскар”. Можете да видите списък с филми/сериали, които са се редактирали с помощта на програмата, от тук. Lightworks ще се появи на 29-ти ноември.

Първоначално ще бъде пусната само Windows версия на Lightworks, която ще работи на Windows XP или по-нова (32 и 64 бита). Пускането на Linux версия е запланувано за 2011 година.

Leave a Reply