ГДБОП спря “Замунда” и “Арена”



В 00.00 ч. на 21 срещу 22 януари Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) спря двата най-големи български торент сайта “Замунда” и “Арена”. Всеки, който се опита да влезе в сайтовете “Замунда” и “Арена”, бива пренасочван към швейцарски страници, пише информационна агенция “Блиц”.

Справка на “Новата журналистика” пък показа, че в zamunda.net достъпна е само първата страница, а всички останали са блокирани. В “Арена” е публикувано официалното съобщение на двата тракера. Там се казва, че зад спирането на сайтовете стои мистериозен “Съвет за защита на интелектуалната собственост”, ръководен от държавните органи.

Форумите са пълни с негативни мнения за спирането на сайтовете. Потребителите са напълно съгласни, че нарушават авторските права на кинопроизводителите, но не забравят да споменат и части от закона за интелектуалната собственост и авторското право. Там се позволява свободно използване без търговски цели в рамките на семейството.

Става ясно, че в мащабната акция участват и от “Интерпол”. Причината е, че собствениците на “Замунда” и “Арена” не са българи, а сървърите им са в други страни. Директорът на сектор “Компютърни престъпления” към ГДБОП Явор Колев още през април м. г. се закани, че спре двата торент сайта, защото осъществявали дейност по пране на пари.

През лятото ведомството на Колев спря сайта за електронни книги “Читанка”. Дни по-късно той бе възстановен. Дали това ще се случи и с торентите- предстои да разберем.

Leave a Reply