Иран потвърждава масово разпространение на малуер



Вчера около 30 хиляди компютърни конфигурации, работещи под Windows са били инфектирани със зловреден софтуер. Става въпрос за сериозен малуер, които бързо се е разпространил из мрежата и е заразил съответно голям брой компютри. Вчера в резултат на масовата атака имаше събрание на главните специалисти от AEO (Atomic Energy Organization), за да се изготви план с цел максимално бързото решаване на проблема.

Заплахата от този зловреден софтуер не е нещо ново – той е бил забелязан още през първата половина на Юни месец по-рано тази година от анти-вирусната компания VirusBlokAda със седалище в Беларус. Въпреки всичко явно тогава не са били взети достатъчно мерки и след първоначалното масово разпространение на червея около 60 % от заразените компютри са били именно в Иран. Целта на зловредния код Stuxnet е да се инфектират основните контролни компютърни машини на индустриални фирми, занимаващи се с производството на различни уреди, чрез които могат да се контролират отделните стъпки в продукцията на стоките. Контролните системи, за които става въпрос обаче, са били атакувани още в началото на годината през Януари месец след кратко проучване на Symantec.

Съвсем скоро се появиха спекулации, че атаките на SCADA са били правени с цел да бъде получен достъп до атомната електроцентрала Бушер, която да бъде повредена, вследствие на което да се прекрати програмата по снабдяване с ядрено оръжие на арабските страни.

Leave a Reply