Google: Instant търсенето с директни резултати при търсене

От Google са разширили новата си услуга Instant с нови функции и области. Instant търсенето предлага резултати още докато потребителят въвежда критерия за търсене.

Вече няколко години Google подпомага намирането на резултати с функцията Suggest, за да съкрати за своите потребители процеса на търсене, като се опитва да отгатне думите за търсене след въвеждане на първите няколко букви от нея и прави предложения. С Instant Google отива още една стъпка по-напред и показва резултатите от търсенето преди въвеждането на пълния низ за търсене.

Instant Google се базира на констатацията, че в процеса на търсене повечето потребители могат да четат по-бързо, отколкото да пишат. Според Google, обикновено около 300 милисекунди са нужни между две натискания на клавишите, а само една десета от това време, за да се хвърли един поглед върху другите части на сайта. Следователно мозъкът и очите вече се занимават с резултата от търсенето, докато пръстите на ръцете още въвеждат критерия. Затова Google очаква на търсене да се спестяват от две до пет секунди.

За да може по-добре да бъде използвано спестеното време, от Google комбинират Suggest и Instant. По време на писането се появяват не само резултатите от търсенето, но и предложения за търсене, които могат да бъдат използвани с просто издърпване надолу. Тези предложения могат да бъдат избирани и със средния бутон на мишката или с бутоните със стрелки за курсора вдясно на клавиатурата и натискане на клавиша Enter. Освен това, резултатите от търсенето в реално време вече са достъпни и в останалите големи сектори за търсене на Google, като например Google Image Search и търсенето на новини.

Функцията Instant все още е достъпна само за регистрирани потребители с профил в Google, използващи браузърите Google Chrome 5/6, Firefox 3, Safari 5 или Internet Explorer 8. Тъй като функцията използва голяма част от интернет връзката, тя се деактивира автоматично при компютри с по-бавна връзка.

Leave a Reply