Oracle ще развива OpenOffice самостоятелно



Съдейки по всичко, корпорацията Oracle не бърза да се присъедини към неотдавна отцепилите се от нея разработчици на проекта OpenOffice.org, създали свой собствен отворен офис пакет. Формално болшинство от разработчиците на десетгодишния проект OpenOffice премина към новия проект, който сега се развива под крилото на новосъздадената организация Document Foundation. Тази организация вече получи поддръжката на компаниите Novell, Red Hat и Google.
Все пак, в Oracle се говори, че засега не се планира присъединяването към разработката на безплатния офис или брендът OpenOffice да се даде безвъзмездно на разработчиците. Нещо повече, в корпорацията говорят, че компанията планира да продължи разработването на проекта OpenOffice.org като собствена марка.
“С повече от 100 милиона потребители ние вярваме, че OpenOffice е най-богатият и функционален офис пакет и решително ще го поддържаме, както и всички разработчици на OpenOffice, работещи по проекта urlwww.openoffice.org/url”, казва се в изявление на Oracle.
“Красотата на отворения програмен продукт е в това, че всеки може да създаде собствено разклонение на базата на вече съществуващите проекти, както са решили да направят от Document Foundation”, продължават от корпорацията.
По думите на представители на Oracle, в обозримо бъдеще от офисните пакети компанията ще поддържа само OpenOffice, но планира да запази за себе си всички принадлежащи й в момента търговски марки.

Leave a Reply