Служителите на Microsoft не са въодушевени от Балмър

Стив Балмър като главен изпълнителен директор на концерна е спорна личност не само между акционерите на Microsoft. Репутацията му не би могла да се нарече блестяща дори и сред служителите на компанията.

Според съобщение на най-големия новинарски канал в САЩ, CNN, само 51 процента от служителите на компанията утвърждават, че нейният главен ръководител си върши добре работата. Това стои в пълен контраст с общата репутация на компанията сред работещите в нея.

Сред хората, заети в IT индустрията, Microsoft винаги се е считала за топ компания. В индекса на най-добрите работодатели компанията се нарежда далеч пред останалите с оценка 3,5 от 5. Само Apple и Google са популярни сред служителите си (и двете с оценка 3.8).

Други големи IT концерни като Hewlett-Packard, Dell, IBM, Oracle и Cisco са назад с по-лоша позиция. Недоволството на много служители би могло да бъде обяснено с това, че Балмър е критикуван години наред от инвеститорите.

Въпреки че компанията все още може да се похвали с положителен счетоводен баланс, цените на акциите й на фондовите борси не се вдигат. Очевидно това се дължи на факта, че концернът генерира добри приходи от основните си източници — Windows и Office, но изостава твърде много по отношение на новите разработки.

Microsoft отчита съществен дефицит в толкова важната област на мобилните апарати и приложения. В тази връзка може да се спомене провалът с телефоните от серията KIN, късната разработка на модерна система за смартфони, недостатъчният успех при системите за таблети.

Leave a Reply