Microsoft Bing получи достъп до архива на Френската национална библиотека



Интернет търсачката Microsoft Bing получи достъп до архивите на Френската национална библиотека. Съгласно подписания договор, Bing ще може да показва като резултати от търсене контентни данни от цифровия архив на крупната библиотека. Съглашението между изпълнителния директор на Microsoft и Бруно Расин, директор на библиотеката, е било подписано от Стив Балмър по време на визитата му в Париж.

По думите на последния, подписаният договор ще увеличи броя на потенциалните потребители на архива на библиотеката по целия свят. “Библиотеката ще облекчи за Microsoft достъпа до цифровизираните версии на повече от един милион документи. На свой ред Microsoft обеща да направи резултатите от търсенията, свързани с библиотеката, по-лесно забележими”, каза Расин.

Подписаното съглашение няма финансов аспект, а самата сделка не е нещо изключително. Тя просто означава предоставяне на Microsoft на аналогични резултати при търсене и за други архиви, собственост на библиотеката. Библиотеката си запазва правото за сключване на аналогични договори с други доставчици на интернет услуги, например с Google, обяснява още Расин.

Експерти коментират, че въпросната сделка е признак за смекчаване на отношението на библиотеката към работата на интернет компанията и желанието на френските служители за глобално цифровизиране на книжните масиви. Предшественикът на Бруно Расин, Жан-Ноел Жанено, беше отявлен противник на проекти от сорта на Google Books.

За времето си той беше един от идеолозите на общоевропейската библиотека Europeana, която трябваше да обедини културните съкровища на страните, влизащи в състава на Европейския съюз. Що се отнася до Microsoft, то корпорацията пусна през май 2008 година свой проект като отговор на Google Books.

Leave a Reply