Правителството на САЩ блокира банковите сметки на Wikileaks

Станалият скандално известен с публичното предоставяне в уеб пространството на изтекла секретна информация сайт Wikileaks потвърди, че финансирането му е замразено заради блокиране на банковите му сметки от финансови структури, близки до правителството на САЩ. Британският оператор на системи за интернет плащания Moneybookers съобщи, че сметките на Wikileaks са блокирани, тъй като сайтът е попаднал в черните списъци на правителствата на САЩ и Австралия.

Сметките на Wikileaks са били внесени в черния списък само няколко дни, след като Пентагонът публично подложи на критика службата Wikileaks и основателя й Джулиан Есендж за разгласяване на американски секретни военни документи, свързани с военните действия в Афганистан. Тогава американското военно отбранително ведомство заяви, че сайтът е изложил на опасност с действията си живота на хиляди военни.

Блокирани са дори личните сметки на Есендж в Австралия, тъй като той се явява гражданин на тази държава. В Moneybookers се говори, че поне една от сметките е била блокирана още на 13 август във връзка с “провеждащо се правителствено разследване”. Самият Есендж казва, че едва ли ще може да предяви някакви искания спрямо системата за превеждане на пари по интернет, но дадената стъпка неминуемо ще окаже негативно влияние върху репутацията на платформата.

Системата Moneybookers е регистрирана във Великобритания, но се контролира от инвестиционната група Invertcorp от Бахрейн.

Leave a Reply