Тийнейджърите изпращат по над 3000 съобщения месечно

Проучване на Nielsen сочи, че изпращането на SMS съобщения през мобилните устройства продължава да бъде най-използваният метод за комуникация сред младите хора. Според изследването, средностатистическият тийнейджър изпраща по 3339 съобщения месечно. Това се равнява на пет SMS-а в час.

Проучването на анализаторската компания Nielsen дава основание да се смята, че обществото е почти пристрастено към изпращането и получаването на текстови съобщения, както и към използването на приложения и тегленето на файлове. Експертите, работили по изследването, анализирали навиците за работа с мобилни данни при над 60 000 абонати и следили повече от 3000 тийнейджъри през месеците април, май и юни на тази година. Резултатите, които получават, са поразителни. Броят на SMS-ите, които са изпращат, се увеличава, особено сред подрастващите от 13 до 17-годишна възраст. Nielsen достигат и до друг извод в своето проучване – момичетата изписват 4050 текста месечно, а момчетата – 2539. Тийнейджърите са изпратили 8% повече текстове, отколкото по същото време миналата година.

При другите възрастови групи подобни постижения в рекорден брой изпратени съобщения не се наблюдава. Така например, младежите от 18 до 24-годишна възраст изпращат едва 1630 съобщения на месец. Въпреки това, във всяка възрастова група броят на изпратените текстове се е увеличил в сравнение с миналата година.

Текстовите съобщения се превръщат в едно от най-сериозните средства за комуникация. През 2008 година основната причина да се притежава телефон е сигурността, дори и сред тийнейджърите. Това вече не е така. 43% от тийнейджърите сега казват, че изпращането на текстови съобщения е основна причина те да получат мобилни телефони. Едва 35% от младите хора заявяват, че си купуват мобилни телефони, за да се чувстват сигурни, ако нещо им се случи. 34% от тийнейджърите пък посочват поддържането на връзка с приятелите като основна причина да се сдобиват с мобилен телефон.

Leave a Reply