Google пуска мобилната версия за мигновено търсене Google Instant

Google обяви старта на мобилната версия на системата за мигновено търсене Instant, която позволява да се получават резултати от търсене в реално време. Версията за мигновено търсене за настолни компютри беше пусната преди шест седмици.

Според компанията, мобилният вариант на Google Instant постепенно ще се развива в различни страни, в които основно се използва търсещата машина на Google. Мигновената търсачка работи за момента в САЩ и е налична само за Android 2.2 базираните смартфони или Apple IOS 4. В съобщението на компанията се казва, че новият продукт използва технологии като Ajax и HTML5, което й позволява да работи бързо, без да консумира значително количество ресурси.

Тази търсеща машина само за 2-5 секунди след като потребителят започне да въвежда търсената фраза показва падащо меню с вероятен набор от резултати за съответното търсене. Създаването на Google Instant ще изисква разширяване на инфраструктурата на компанията (сървъри и центрове за данни, които обработват потребителските заявки). В сравнение с нормалната версия на търсачката, сървърите на новия проект ще трябва да обработват средно от 5-7 пъти повече заявки. Това се дължи на факта, че всеки път, когато се наложи обновяване на страницата, системата ще трябва да подава заявление до сървърите на Google.

Както съобщиха представителите на компанията, Google Instant е нова услуга, която може да бъде недостъпна в някои страни, тъй като мобилния интернет, дори и в 3G, е много по-слаб, отколкото в други страни по света.

Проектът Instant е продължение на по-рано показаната функция за мигновено изобразяване на новото съдържание. Тя позволява показване на резултати от търсене с динамичен поток от ново съдържание, което е публикувано в Интернет. В този случай, при заявка за търсене може да се видят заглавията на вестниците и блог постовете, публикувани само преди няколко секунди, а също така ще се актуализират и такива популярни социални услуги като Twitter, Facebook и MySpace.

Според служители на компанията, търсенето в реално време ще използва повече от една дузина нови технологии за търсене. Те ще позволяват да се следи състоянието на повече от един милиард документи и ежедневна обработка на стотици и милиони актуални изменения.

Leave a Reply