Основателят на Wikileaks ще търси убежище в Швейцария

Основателят на Wikileaks, Джулиан Асанж, възнамерява да потърси политическо убежище в Швейцария. Това си намерение Асанж е обявил в интервю за швейцарската телевизия TSR.

По думите на Асанж, след като не успял да получи шведско поданство, единственото подходящо за функционирането на Wikileaks място остава Швейцария, която, както и Швеция, се придържа към политически неутрален статут. „Говоря напълно сериозно. Много е възможно да ни се наложи да продължим работата си именно в Швейцария“, казва Асанж.

Освен това, основателят на Wikileaks подложи на критика политиката на Съединените Щати по отношение на свободата на информацията. „Ако САЩ искат да се изявяват като образцова правова държава, то тогава те не трябва да възпрепятстват разследването на нарушенията на правата на човека и публикуването на материали за тези нарушения“, заяви още Асанж.

По-рано стана известно, че ръководителят на Wikileaks има намерение да съди властите на Швеция, които, по думите на Асанж, са допуснали нарушения при делото за изнасилвания и злоупотреби, заведено против него. Асанж нееднократно е заявявал и това, че тези обвинения са изфабрикувани с цел дискредитирането на Wikileaks.

Началото на ресурса Wikileaks беше поставено през 2006 година от група ентусиасти, възглавявана от австралиеца Джулиан Асанж. Сайтът се занимава с публикуване на секретни документи от различни страни по света. Страницата придоби известност с публикуването на материали за войната в Ирак (около 400 хиляди документи) и Афганистан (близо 77 хиляди, под общото заглавие „Дневник на афганистанската война“).

Leave a Reply