Wikileaks ще се сдобие с конкурент в интернет

Скандално известният интернет проект Wikileaks, получил световна слава след публикуването на секретни американски военни документи за войните в Ирак и Афганистан, ще се сблъска с нова опасност – конкуренция. Група, включваща бивши сътрудници на Wikileaks, създава проект, който също ще публикува секретни материали.

По-рано стана известно, че след публикуването на т.нар. „афганистанско военно досие“ значителна част от колектива на Wikileaks е напуснала проекта заради междуличностни противоречия с главата на Wikileaks Джулиан Асанж. Засега е известно, че новият проект ще бъде възглавен от бившия прессекретар и основен помощник на Асанж – германският поданик Даниел Домшайт-Берг, който напусна Wikileaks през септември.

По информация от анонимни източници, Домшайт-Берг не само създава нов собствен проект, но и работи над технология, която ще позволи съвършено анонимно да бъде предавана конфиденциална информация в ръцете на авторите на проекта. „Има признаци, че Даниел и сътрудниците му създават нещо подобно. Желаем им успех. За света е добре да се съществуват организации, подобни на Wikileaks“, казва настоящият прессекретар Кристин Храфнсон.

Строго погледнато, в момента в интернет има само един сравнително популярен сайт, който между другото публикува и различни секретни документи. Това е сайтът Cryptome.org. Съществува и блогът Secrecy news, създаден от учения Стивън Афтъргуд и насочен към публикуване на документи от държавната и военна сфера.

Храфнсон твърди още, че заедно с Домшайт-Берг работи поне един технически специалист, зает непосредствено с технологията, както и няколко доброволци, изследващи документите, чиито имена не се съобщават.

След напускането на Wikileaks, Домшайт-Берг на няколко пъти е заявявал в интервюта за различни средства за масова информация, че в опитите си да вдигне рейтинга на сайта предишната команда се е съсредоточила изключително върху публикуването на американски документи, като е отказвала да помести материали, постъпващи от други страни.

Говорейки на пресконференция в Лондон миналата седмица, Джулиан Асанж заяви, че сайтът Wikileaks временно е прекратил приемането на нови документи, тъй като сега постъпвала „твърде много“ документация, а Wikileaks не разполага с достатъчно ресурс за обработката, проверката и публикуването на всички данни. “Мисля, че не е правилно да се получават документи, които, както се надяват хората, ще бъдат публикувани колкото е възможно по-скоро, а да не се публикуват в разумен срок от време“, казва Асанж.

САЩ рязко критикуват Wikileaks за публикуването на секретни документи за военните действия в Ирак и Афганистан. В момента в САЩ тече разследване за това, как тази информация е могла да попадне в ръцете на авторите на Wikileaks. Преди време беше арестуван редникът от Армията на САЩ Брадли Менинг, работещ като аналитик към военното разузнаване. Той е заподозрян в изнасянето на документите.

Освен това, по-рано властите на Швеция обвиниха ръководителя на Wikileaks в изнасилване, макар самият Асанж да нарича тези обвинения „опит да бъде опорочен“. В интервю за швейцарска телевизия Асанж съобщи, че смята да поиска политическо убежище в Швейцария.

Leave a Reply