Facebook заобиколи блокадата на Google



Социалната мрежа Facebook откри начин да заобиколи наскоро блокирания експорт на данни от Gmail, собственост на Google. Facebook днес предложи на потребителите си заобиколно решение. Мрежата добави в профилите на потребителите връзка, позволяваща им сваляне на първоначално качените от тях списъци с контакти в Gmail на локалните си компютри и след това да ги качат във Facebook.

Преди това от Google блокираха за Facebook автоматичния експорт на контакт-листите от Gmail направо в потребителските профили. След това от Google обясниха, че Facebook е отказал от негова страна да споделя потребителски данни с Google. Въпреки това, двете компании решиха да не се коментира публично спора.

Експерти твърдят, че за двата играча на интернет-пазара, потребителските данни са от ключово значение, както и всички стъпки, които да блокират достъпа до тези данни, което може да бъде удар в сърцето за всяко от дружествата. В същото време, Facebook с повече от 500 милиона потребители – това е един от най-големите източници на потребителска информация.

Майк Дейвис, старши анализатор в компанията Ovum казва, че забраната на Google за Facebook – това е от една страна удар за Facebook, а от друга едно признание, че Facebook е сериозен конкурент на Google.

Leave a Reply