iPhone 4: най-надежден, но не и при аварии

Според SquareTrade – независим доставчик на гаранционни услуги за електронни устройства, смартфонът iPhone е най-надеждният на пазара.

По последните статистики на американската компания, iPhone 4 е показал най-ниска честота на откази, свързани с фукционални грешки, от едва 2.1%. Той е плътно следван от предходния модел iPhone 3 GS и от смартфона на Motorola с операционна система Android с 2,3%.

Малко по-зле се представят Android-телефонът на HTC с 3,7% и Blackberry, който с честота от 6.3% отказва три пъти по-често от устройството на Apple. Всички други смартфони с обща средна стойност показват честота на отказ от 6.7%. В сравнение с последното подобно изследване, публикувано преди две години, както iPhone, така и Blackberry са подобрили надеждността си с 50%.

Ахилесовата пета на iPhone 4, обаче, е неговата чувствителност към надраскване и удар. Честотата му на отказ вследствие на аварии е 13,8% – най-висока в сравнение с всички обхванати в статистиката устройства (вж. диаграмата). Тук шикозният дизайн си отмъщава с елегантна лъскава задна част. Защитен калъф тук би бил добра инвестиция.

Leave a Reply