Най-накрая КАТ се връзва със застрахователите



МВР и застрахователните компании най-сетне ще имат обща информационна система, съобщава вестник “Труд”. Вчера Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проект, изготвен от МВР на основание чл. 288, ал. 2 от Кодекса за застраховането, съдържащ конкретни дейности, които да се финансират със средства от Гаранционния фонд.

Предвижда се 5 % от парите, събрани от вноски по застраховка “Гражданска отговорност” през 2009 година, да отидат за закупуване на техника, информационни и комуникационни технологии. Става дума за 1 177 558 лв., с които още през следващата година ще може да стартира общият информационен масив между застрахователите и КАТ. Това ще позволи на компаниите да знаят житието и битието на всеки водач и да въведат системата бонус-малус при определяне цените на “Гражданска отговорност”.

Премиите ще зависят вече не от обема на двигателя и марката на автомобила, а от качествата на водача и неговото поведение на пътя. Така неизрядните шофьори ще плащат в пъти повече от тези, които нямат пътнотранспортни произшествия.

Leave a Reply