Kaspersky Lab предупреждава за нов метод на измами – SMS за 200 рубли



Специалистите от „Лаборатория Касперски” предупреждават за друг начин на SMS измама, свързана с плащането на активацията на сваленото съдържание чрез кратки кодове. В Интернет набират популярност сайтове, предлагащи на потребителите да свалят музика, филми или друго съдържание за много скромна сума. Когато потребителят, заинтересован от изгодното предложение, избира продукта, сайтът започва да имитира теглене на избрания филм или програма на вашия компютър.

След „завършване” на процедурата, сайтът предлага да активирате съдържанието чрез изпращане на SMS на кратък номер: при изтегляне на програма, от потребителя се изисква платена активация на софтуера, а при изтегляне на филм е необходимо заплащане на необходимия набор от кодеци и т.н.

За да няма съмнения от страна на потребителя, на него му се предлага линк към абсолютно легален сайт за да се убеди лично в минималната цена за “активизиране”. Предложеният ресурс действително съдържа списък с мобилни оператори с цени за изпращане на SMS.

Въпреки това, внимателният потребител ще забележи, че краткият номер на сайта агрегатор не съответства на този, на който измамниците искат да се изпрати SMS съобщение. С избирането на правилният номер, потребителят много ще се изненада за „скромната” сума, която е необходима за псевдо-активацията на изтегленото съдържание.

“Лаборатория Касперски” призовава потребителите да бъдат бдителни при регистрация във всички ресурси, особено тези, които искат да се въведе телефонен номер или да се изпрати SMS на кратък номер.

Leave a Reply