В САЩ арестуваха хакер, откраднал 500 000 номера на кредитнати карти от Федералния…

Американските власти обвиниха вчера неизвестен досега хакер от Малайзия за проникване в компютърната система на американския Федерален резерв и за кражбата оттам на около 500 000 номера на кредитни и дебитни карти, както и разнообразна информация за притежателите им. Според прокуратурата в Бруклин, местно лице и гражданинът на Малайзия Лин Мун Пу са обвинени във взлом и достъп до чувствителна финансова информация.

Американските власти съобщиха също, че той е бил арестуван малко след пристигането си в САЩ на 21 октомври. В съобщението на прокуратурата се казва, че Лин е признал за проникването в компютърна система на офиса на Федералния резерв в Охайо и кражбата оттам на база данни с около половин милион записи за различни банкови карти. Американските власти го обвиняват и че се е опитал да атакува други компютърни системи.

От управлението на прокуратурата заявиха, че Лин вече е в следствения арест. В изявление на Тайните служби на САЩ се казва, че 32-годишният малайзиец е направил кариера с хакване на компютри, принадлежащи на финансови институции, предприемачи, обслужващи отбранителните структури и редица големи фирми. Освен това, той е обвинен в незаконна търговия с крадени данни.

Силовите ведомства на САЩ заявяват, че гражданинът на Малайзия е задържан само няколко часа след пристигането си на Международното летище в Ню Йорк.

Leave a Reply