Руснаци пуснаха услуга за автоматично филтриране на порно в социалните мрежи

Руският разработчик на софтуер Recogmission, автор на единстената в света услуга за автоматично откриване на съдържание за възрастни в изображения, пусна на пазара нова версия на своя софтуер, предназначен за социалните и мобилните медии.

Решението pifilter.com се основава единствено на анализ на съдържанието на изображенията, без да взема под внимание текстовите описания към тях. В условията на огромно разнообразие от езици, при наличието на несвързани с тях описания или пълната липса на такива, подобно решение може да се използва от собствениците на интернет ресурси във всяка точка на земното кълбо. По-специално, решението успешно се използва в Масачузетския технологичен институт (MIT).

Удобство на услугата се състои в това, че връзката се осъществява чрез стандартен API интерфейс, потокът от заявки за обработка се формира в реален режим, а оценката на съдържанието се извършва без ръчна намеса.

Новата версия на услугата позволява да се установи наличието на порно в различните видове изображения, разпространявани в интернет, с по-високо качество на разпознаването на порнографията. Един от проблемите при подобряване качеството на откриването на порно е необходимостта от осигуряване на необходимата скорост за обработка на заявките от потребителя. В този случай възниква така нареченият “проблем на последната миля”, при който повишаването на качеството дори с 1% при реално постигнато равнище от 80-85% е доста сложна задача. В новата версия разработчиците са успели да подобрят точността при откриването на опасното съдържание с цели 5%, като за пръв път в света са постигнали надеждност на откриването на порно снимки над 90% при запазване на съществуващата производителност на услугата.

Използването на услугата от социални и мобилни оператори позволява да се намалят разходите за модерация неколкократно в зависимост от обема на трафика на интернет ресурсите, а освен това и да се защитят корпоративните мрежи от потока на потенциално опасно съдържание.

Leave a Reply