Продължават обирите на неразумни Facebook потребители

Каква е предварителната информация, medical която е нужна на крадците за да направят успешен удар? Те трябва да знаят кога жилището е празно и дали в него може да има нещо ценно. Такива данни изобилстват в социалната мрежа Facebook, където немарливи хора споделят с непознати предстоящите си планове и всички подробности за своя живот.

В най-голяма опасност са хората, които цъкат безогледно и приемат всички покани за приятелство в социалната мрежа. Те се познават по това, че обикновено в списъците им с контакти има по 500-1000 души, от които едва ли познават повече от една десета. Такива хора на практика поднасят на тепсия ценностите си на крадците, които не чакат втора покана.

В Америка заловиха поредната група съставена от „социални” обирджии. Трима млади мъже набелязвали жертвите си с помощта на Facebook Places и след това обирали всичко ценно от къщите. След залавянето на групата следователите установили, че единият от бандитите бил приятел във Facebook с поредната жертва, която малко преди да бъде обрана пуснала съобщение, че заминава извън града.

От най-голямата социална мрежа пуснаха изявление, с което опитват да омаловажат ролята си в престъпленията, но няма как да бъде отречено очевидното. Социалните мрежи са нож с две остриета и повечето от хората ги ползват напълно безотговорно.

Крадците са успели да извършат поне 50 обира по време на съвместната си престъпна дейност, като не е ясно колко от тях са организирани с помощта на Facebook.

Leave a Reply