Лишаване от свобода за премълчаване на парола във Великобритания

19-годишен младеж бил осъден във Великобритания на лишаване от свобода, защото отказал да каже на следователи паролата за достъп до компютъра си.

Младежът от Ливърпул бил арестуван през май миналата година по обвинения в сексуална злоупотреба с малолетни. В хода на разследването трябвало да бъде прегледано и съдържанието на неговия компютър. Но то било защитено с дълга парола,
която заподозреният отказал да разкрие. През септември той бил даден под съд и за това си деяние. В крайна сметка, Кралският съд в Престън го осъди вчера на 16 седмици затвор.

Основанието за присъдата е известно като Регламент за правомощията на разследващите от 2000 г. Законът задължава подсъдимите по наказателни дела да сътрудничат на разследващите служители, което включвало и издаването на пароли.

Независимо от наложеното наказание, младежът все още отказва да предаде паролата си. Затова полицията е принудена да търси други начини за достъп до данните. В зависимост от системата за криптиране, това може да се окаже много дълга, ако не и невъзможна задача.

Leave a Reply