Ще има добавки в Opera 11



Компанията Opera Software, известна благодарение на популярния браузър Opera, съобщи днес, че новата версия на програмата ще поддържа разширения (добавки).

На пресконференция вчера изпълнителният директор на компанията съобщи, че в новата 11-та версия на браузъра ще бъдат включени нови функции, които представляват „бъдещето на уеб”.

С включването на добавки, браузърът Opera ще се доближи още повече до основните си конкуренти Firefox и Chrome. Както знаете, подобна функция присъства от доста време в споменатите браузъри. Разликата тук е, че разширенията ще бъдат W3C базирани, което означава, че разработчиците ще могат да създават добавки, като използват HTML5, CSS и JavaScript.

Стана ясно, че в уебсайта на компанията ще бъдат пускани всички новости, които ще бъдат добавяни в Opera 11. В момента се разработва версия 10.70, която в последствие ще се окаже ядрото на 11. Според немския сайт heise.de, първата alpha версия на браузъра ще се появи през следващата седмица.

Както знаете, в момента десктоп версията на Opera има около 2 процента пазарен дял в световен мащаб. Много от потребителите смятат, че браузърът отдавна не е замесен във „войната на браузърите”.

Ако искате да видите цялата пресконференция, натиснете тук.

Leave a Reply