Microsoft стартира нова търсачка в Китай

Microsoft и китайският онлайн търговец на дребно Alibaba са започнали изпитанията на нова търсачка, която трябва да заеме освободения от затварянето на Google в Китай дял.

Beta версията на Etao е активна вече от седмица и комбинира търсенето в предложенията за електронна търговия на Alibaba с китайската версия на Microsoft Bing. Досега Bing не можеше трайно да заеме пазарен дял в силно конкурентния китайския пазар.

В момента множество различни доставчици се опитват да запълнят дупката, която ще се освободи след оттеглянето в края на март 2011 година на китайския пазар и така да си осигурят дългосрочни добри приходи. Най-успешната китайска търсачка се задвижва от Baidu.com и в момента има пазарен дял от около 70%.

Партньорът на Microsoft Alibaba е оператор и на Yahoo – Китай и вече притежава няколко други търсещи машини под шапката на своите сайтове за електронна търговия Alibaba.com и Taobao.com. Yahoo притежава около 40% от акциите на Alibaba. Изглежда, че партньорството на Microsoft с Yahoo при търсенето в уеб пространството най-после ще даде плодове и в Китай.

Leave a Reply