Intel отчете три милиарда долара печалба

Intel публикува резултатите за третото тримесечие на изминалата година и успя да надмине очакванията на инвеститорите. Нетната печалба е нараснала повече от 50% и възлиза на близо три милиарда долара.

Оборотът от 11.1 милиарда долара също се оказа далеч над средните очаквания на анализаторите на пазара. В сравнение със същия период на миналата година това представлява увеличение с 18 процента. Производителят на чипове снижи прогнозите си за оборот от 12 до 11 милиарда долара, поради което почти всички инвеститори изпитваха притеснение, което можа да бъде отхвърлено чак сега.

За текущото четвърто тримесечие Intel предвижда ръст на продажбите си между 11 и 11,8 милиарда долара. Главният изпълнителен директор на Intel Пол Отелини заяви, че в световен мащаб се очаква засилване на търсенето на компютри от всякакъв вид. Този оптимизъм беше възнаграден на борсата с последващо увеличение на цената на акциите с 1,2 на сто.

В четири от пет закупени компютри е вграден закупени от Intel чип, поради което тримесечните данни се считат за икономически барометър от целия IT бранш. В бъдеще Intel планира да завладее пазарите извън традиционния бизнес с персонални компютри. Производителят на чипове е обърнал поглед преди всичко към смартфоните. В телефоните от висок клас компаниите често разчитат на дизайна на чиповете от ARM, тъй като той се счита за по-ефективен.

Leave a Reply