Microsoft получи патент за видео кодиране чрез GPU

Microsoft получи патент, в която се описва ускорено чрез видеокартата на компютъра кодиране на видеофайлове. Искането е било подадено през 2004 год., но патентът е даден едва сега.

Щатският патент с номер 7813570 на тема “Ускорено видео кодиране с помощта на графичния процесор” описва как при кодиране на видео могат да се използват както централният процесор, така и видеокартата. Процесорът на видеокартата трябва да бъде отговорен за т. нар. “предложение за прогнозиране”. Всички други задачи извършва централният процесор.

От няколко години различни производители предлагат софтуер, който разпределя натоварването по време на възпроизвеждане и компресиране на видео между CPU и GPU. CUDA технологията на Nvidia би била само един от многото примери. Въпреки това, Microsoft е подал заявление за патентоване на тази технология, преди да е имало такива програми.

Това би могло да доведе до бъдещи съдебни спорове. Въпреки това, не е ясно как “Майкрософт” ще използва новия патент. Може би той ще служи само за защита само на технологията, така че никой друг не може да проявява претенции към нея. Заинтересованите компании все още не са изказали мнение.

Leave a Reply