Ударена спамерска мрежа започва да се възстановява

Наскоро ударена ботнет мрежа, discount която беше отговорна за голяма част от световния спам, pharm започва да се възстановява и се готви за възобновяване на вредната си дейност. За това предупредиха специалистите по сигурността от M86 Security.

Става въпрос за спамерска мрежа, abortion популярна под имената Pushdo и Cutwail. Тя беше съставена от хиляди компютри, заразени от зловреден софтуер и превърнати в своеобразни зомбита, които използват всичките си налични ресурси за изпращането на спам. Ботнет мрежата беше сред най-големите в света и се смята, че е била отговорна за поне 10% от целия спам, който циркулира в интернет. Чрез Pushdo са рекламирани фалшиви антивирусни продукти и лекарства със съмнителен произход и качества.

Инфраструктурата на ботнет мрежата Pushdo беше атакувана през миналата седмица, което доведе до блокиране на нейната работа. Установени са 30 сървъра, които служели за незаконните действия на спамерите. Те били обслужвани от осем доставчици на хостинг услуги. До момента е прекратена дейността на 20 от спамерските сървъри. Водят се преговори с компаниите поддържащи останалите 10. Експертите вече са установили намаляване на нивата на спама.

Към момента съществува опасност от възобновяване на спамерската дейност и за да бъде пресечена тази възможност е необходимо да бъдат спрени и последните сървъри, които управляват мрежата.

Leave a Reply