Microsoft зарязва Silverlight за сметка на HTML5

Според Mashable.com, Adobe не е единствената компания, изкушена от „сладкия вкус“ на стандарта HTML5. Стана ясно, че от Microsoft също са заинтригувани от платформата.

Въпреки всички положени от редмъндската компания усилия за усъвършенстване и развиване на платформата Silverlight, стана ясно, че плановете за нея вече са на заден план. В скорошно интервю Bob Muglia, шеф в Microsoft, сподели доста неща, касаещи както Silverlight, така и HTML.

Muglia заяви, че от редмъндската компания вече са поели ангажимента да направят Silverlight платформа за развитие на Windows Phone. Той бързо допълни, обаче, че от Microsoft виждат бъдещето на мрежата в HTML, а не в тяхното творение. Предполага се, че най-вероятно ще се появи и пета версия на Silverlight, но не е ясно кога ще се случи това.

Както знаете, платформата Silverlight винаги е имала проблеми с популярността си в интернет. Тя се използва доста рядко, като изключим live предаванията на Олимпийските игри и други. Като цяло, разработчиците рядко използват платформата на редмъндската компания в мрежата.

Muglia завърши с това, че HTML е единствената платформа, която може да се използва навсякъде, дори и в iOS (мобилната операционна система на Apple).

Все пак, индикации за съдбата на Silverlight имаше и по-рано. Ако си спомняте, от Microsoft показаха възможностите на Internet Explorer 9 чрез HTML5 сайтове (http://www.beautyoftheweb.com). Освен това, от редмъндската компания представиха и HTML5-базирана версия на Bing. Повече информация за това може да научите тук.

Leave a Reply