Ще проговори ли YouTube на български?

Най-големият портал за обмен на видеоклипове, story YouTube, cheap въведе четири нови локализации, shop които могат да бъдат използвани от хората, които не говорят английски език. Те са на хърватски, филипински, сръбски и словашки. С това общият брой на езиците, поддържани от видеопортала, стана 28.

Липсата на български превод е очевидна и остава загадка защо Google, които предлагат прилични преводи на нашия език към другите си услуги, подценяват българския в този случай. Все пак остава надеждата, че български превод ще има, тъй като в официалния блог на YouTube има обещание, че до края на годината ще бъдат пуснати нови 12 локализации на сайта. Не се уточнява по кои езици се работи, но шансовете сред тях да е и българският са доста големи. Надеждата умира последна.

Желанието на YouTube да направи услугите в сайта си по-достъпни за хората по света е официално заявено в блога на портала. През тази година компанията въведе рекорден брой нови локализации. Не е за подценяване и фактът, че отскоро субтитрите към клиповете вече поддържат автоматичен превод на 50 различни езика, въпреки че той е машинен и нискокачествен. Поддръжката на български език там вече е пълна.

На долната графика можете да видите как се движи превеждането на YouTube и какви са бъдещите планове за разширение с още нови езици.

Leave a Reply