В САЩ слагат следящи устройства на колите без съдебна заповед

Служителите на реда в Съединените щати имат право тайно да монтират следящи GPS устройства на гражданските автомобили, order без нужда от изрична съдебна заповед. Това стана ясно след решение излязло от федерален съд в щата Калифорния, предаде CNN.

Конкретното становище на съда е изказано по повод на дело за наркотици, при което на заподозрян в отглеждане на марихуана е прикачено следящо устройство. Агентите подозирали, че Хуан Пинеда-Морено култивира трева и закачили към сребристия му джип проследяващо устройство за да разберат къде ходи.

Впоследствие Пинеда-Морено бил арестуван и обвинен, а едно от доказателствата били данните получени от проследяващия GPS модул, които съдържали информация за това, че обвиняемият е ходил няколко пъти до нивата с марихуаната и е стоял там дълго време. В началото престъпникът пледирал виновен по обвинението, че е отглеждал наркотици. Била му отсъдена присъда от 51 месеца затвор. После той ненадейно решил да обжалва като основанието му било, че агентите са проникнали през нощта незаконно в алеята пред дома му, където бил паркиран джипът, за да монтират проследяващото устройство. Това нарушило правата му на уединение и личен живот, смята адвокатът на Пинеда-Морено.

„Влизали са в имота на клиента ми няколко пъти и то посред нощ. Това е станало без неговото знание или разрешение.”, е заявил адвокат Харисън Лато.

Съдът е отхвърлил жалбите по този повод на два пъти, като с това е легитимирал действията на органите на реда.

Leave a Reply