Google се готви за още големи сделки

Google планира в близко време да започне нова серия от покупки на компании от мащаб, сравним с тези на YouTube и DoubleClick. Двете компании са най-големите от активите, закупени от Google за всички времена, откакто съществува дружеството. “Светът се променя наистина много бързо, и дружества, които бяха малки допреди две години, сега вече са огромни. Няма нищо удивително в това, че ние сме се насочили към покупката на големи обекти”, казва Дейвид Лоуи, вицепрезидент на Google и директор на подразделението за корпоративно развитие.

Според официалните доклади, подадени от Google в офиса на американския регулатор на пазара, от началото на тази година досега от Google са похарчили около 1,6 милиарда долара за закупуване на 20 компании. Най-известните сделки на концерна станаха придобиването на агенцията за мобилна реклама AdMob и на компанията ITA Software, разработваща софтуер за туристическата индустрия. И двата актива са били закупени за приблизително 700 милиона щатски долара.

За Google придобиването на AdMob и ITA са съответно третата и четвъртата най-голямата сделка след излизането на Google на свободния пазар през 2004 година.

Говорейки за потенциални обекти за закупуване, Лоуи каза, че Google търси компании с всеотдаен персонал, а така също и водещи перспективни разработки. “Често се купуват компании с много фини умения, но ефектът, който те оказват, е достатъчно значим”, казва той.

Интересно е да се отбележи, че наскоро от Google си тръгнаха всички основатели на придобитите големи компании. Така например, 5 месеца след закупуването на AdMob от компанията си тръгна основателят й Омар Хамуи. Неотдавна оттеглянето си от заеманата ръководна длъжност обяви и последният от двамата основатели на YouTube, Чад Хърли. След две седмици от Google ще си отиде и Ларс Расмусен, чиято компания Where 2 Technologies също беше купена от Google и чиито разработки залегнаха в основата на услугата Google Maps.

Leave a Reply