Съюзът Facebook и Zynga – застрашен от сериозна конкуренция

Съществува сериозна опасност за Facebook да загубят лидерските си позиции сред един от най-популярните и печеливши сфери на мрежата – онлайн игрите. Досега съюзът на социалната мрежа със Zynga – разработчиците на по-голяма част от игрите в сайта – доминираше и за конкуренция дори не можеше да става на въпрос. Оказа се обаче, че всичко е въпрос на време и е доста вероятно съвсем скоро Facebook най-накрая да се научат да губят и да отстъпят челната позиция в дадена област на някой друг, също не толкова лош производител или разработчик.

Запознайте се с DeNA. Това е сравнително нова японска компания, чиято основна дейност е създаването на социални игри, нещо, които прави и екипът на Zynga, но пригодени специално и само за мобилни устройства. DeNA е не просто преуспяваща компания, която за нула време след основаването си постигна значителни успехи, DeNA е първият претендент за сриване на непробиваемата конкуренция в лицето на лидерите от най-мащабната и влиятелна социална мрежа – Facebook.

Базирайки се на последните финансови отчети на DeNA, става ясно, че японската компания е на път да стане номер едно сред разработчиците на социални игри. През втората четвърт на фискалната си година DeNA е регистрирала приходи на стойност от над 336 милиона щатски долара, което е с 216% повече спрямо същия период на миналата година. Говорители на японската гейм компания допълват, че това я поставя в идеална позиция за постигането и дори превишаването на 1,25 милиарда щатски долара като приходи за цялата 2010 година. Според маркетинговите и финансовите експерти, работещи в DeNA, посочените цифри чисто и просто съдят за това, че компанията им добавя към общия си капитал 30 пъти повече приходи от един свой потребител спрямо Facebook и 15 пъти повече спрямо Zynga.

Нещо повече – успехът, постигнат за толкова кратко време подтикна изпълнителният директор на DeNA, Tomoko Namba, да разшири дейността на своята компания. Директорът на японските гейм разработчици възнамерява да стартира проект за създаване на социални игри, предназначени вече не само за мобилни устройства, но и за персонални компютри и лаптопи. Тази крачка напред, със сигурност, ще затвърди позициите на DeNA, ще увеличи сериозно приходите й, което пък безспорно ще й даде значителна преднина пред съюза на Facebook и Zynga.

Leave a Reply