Intel купи правата за производство на процесори за 4G мрежите



Най-крупният производител на процесори, корпорацията Intel, купи от компанията CEVA, специализирала се в разработката на платформи и ядра за цифрови процесори, лиценза за процесора CEVA-XC, използван в оборудването на 4G мрежите, съобщиха представители на CEVA.

Процесорът CEVA-XC може да намери приложение и в мобилните мрежи от различни поколения и различни технологични стандарти, като GSM, 3G, LTE и WiMAX.

Изпълнителният директор на компанията CEVA Гидеон Вертхайзер (Gideon Wertheizer), цитиран в прессъобщението, заявява: “Благодарение на нашата технология, крупните компании като Intel ще могат да създават решения с най-добрата поддръжка на съвременните стандарти за безжична връзка”.

Intel не е единствената, закупила лиценз за решения на CEVA. По данни на CEVA, с лицензи са се сдобили още 25 компании. През 2009 година бяха продадени повече от 330 милиона устройства на различни производители, включително iNokia и Samsung/i, в които са използвани решения на конпанията.

Изпълнителният директор на Intel Пол Отелини заяви през октомври, че корпорацията възнамерява да придобие съществена част от активно развиващия се пазар на таблети. През настоящата година Intel отчете няколко значителни придобивки. Например, беше закупен разработчикът на антивирусен софтуер iMcAfee Inc./i, подразделението за микрочипове на iInfineon/i и подразделението за производство на кабелни модеми на компанията iTexas Instruments/i.

Leave a Reply