Path – новата социална мрежа

От днес стартира новата социална мрежа Path със седалище Сан Франциско. Дали тя ще успее да достигне успехите на всеобщия конкурент Facebook, е все още въпрос на време. Едно обаче е ясно – Path – със сигурност ще събуди интереса както на потребителите, така и на медиите. Новата социална мрежа е базирана на изключително интересна концепция и ще представи приятелството в интернет по малко по-различен начин от този на лидерите от Facebook.

Path се фокусира върху опцията за споделяне на снимки с приятели. Интересното тук е, че тези снимки са предвидени да бъдат споделяни само с хората, на които наистина можете да се доверите – тоест на истинските приятели. Според теорията на антрополога Robin Dunbar броят хора, с които един човек може да създаде една наистина здрава връзка и да поддържа отлични приятелски отношения, се свежда до максимум 150. Конкретният брой на вашите близки всъщност се определя от размера на мозъчната кора неокортекс. Точно в тази област от мозъка всъщност се развива и емоционалния живот – мислите и чувствата на личността. Според Robin Dunbar интернет позволява надвишаването на този брой хора, с които даден човек завързва близки приятелства и отношения (Със сигурност познавате Facebook абонати с по над 1000 „приятели”). Антропологът смята, че това е много вредно за емоционалния живот на личността особено когато се вземе предвид факта, че споделянето на изключително личната и интимна информация с толкова много на брой хора изобщо не е желателно.

На базата на тази идея е създадена и новата социална мрежа Path. Нейните създатели я определят като персонална мрежа. Те допълват, че това е мрежа, чиято цел не е да наберете хиляди приятели, които реално не познавате, а да надникнете по-дълбоко в личното си съзнание и възприятия за света, за да откриете най-важните хора за вас, истинските приятели. В Path ще имате възможност да имате максимум 50 абонати, тоест само най-близките ви роднини и приятели.

С това условие за ползване на социалната мрежа Path потребителите ще могат да споделят информация и снимки само с хора, на които в действителност имат доверие. Екипът за социалната мрежа се надява, че в нея хората ще успеят да бъдат себе си, а защо не и да преоткрият себе си. Path разполага и с иновативни функции като See, която ще ви показва кои приятели са прегледали споделения от вас момент. Само хората, с които сте се свързали, ще могат да виждат това което пишете, публикувате и споделяте.

Leave a Reply