Facebook е третата най-скъпа американска интернет компания

Социалната мрежа Facebook не спира да расте и да разпростира влиянието си из целия свят и из цялата мрежа. Доказателство за това е и последното проучване на пазара, направено от Bloomberg. Според тях Facebook се нарежда на трето място в класацията за най-скъпите американски интернет компании. В тази надпревара социалната мрежа изпревари дори най-големият онлайн магазин – eBay, който досега заемаше престижната трета позиция.

Според актуалните за момента прогнозни резултати за цената на една акция на Facebook, общата стойност на социалната мрежа възлиза на общо 41 милиарда щатски долара. От друга страна, цената на eBay е 39,3 милиарда долара на фондовите пазари. Така за Facebook остават само двама конкуренти. На второ място в класацията за най-скъпата американска интернет компания се нарежда Amazon с оценка от 74,4 милиарда щатски долара. В същото време безспорни лидери и в тази категория си остават Google. Стойността на компанията възлиза на приблизително 193 милиарда щатски долара.

Анализаторите дадоха и прогнозите за близкото бъдеще. Според тях след няколко години социалната мрежа Facebook ще има много по-голяма цена и точно сега е най-подходящото време за сделки и инвестиции в компанията. Това е повече от вероятно особено след увеличаването с две трети на потребителите в страницата след месец септември на миналата 2009 година. Хората са привличани към сайта поради простата причина, че той не спира да се развива от страна на нови приложения и услуги. Нещо повече – когато става въпрос за онлайн реклама – компаниите не се колебаят в избора си, защото в момента най-изгодната алтернатива е именно Facebook. Някои компании харчат по 20 хиляди долара на ден за реклама в социалната мрежа. Не е изненада, че Google правят всичко необходимо да задържат служителите си щастливи. Последната стъпка на интернет гигантите в тази стратегия бе масово повишаване на заплатите на работещите за търсачката.

Leave a Reply