Wikipedia се нуждаят от пари

Както знаете, цялото съдържание на Wikipedia е безплатно за всички потребители в мрежата. Това досега е било възможно благодарение на стотиците хора, които благотворително инвестират средства в официалната фондация на Wikipedia. Така миналата година, за да може съдържанието на онлайн енциклопедията да бъде достъпно за всеки без значение от кой край на света е, бяха събрани над 8 милиона щатски долара.

По последни данни, предоставени от говорители на Wikipedia, тази година на фондацията и респективно на сайта с цялото му постоянно увеличаващо се съдържание е необходимa два пъти по-голяма сума. Компанията се нуждае от 16 милиона щатски долара, за да продължи дейността си и да предлага на потребителите услугите си напълно безплатно. Причината за удвояването на необходимите средства е все по-нарастващата се популярност на онлайн енциклопедията, както и повишаването броя потребители, които трябва да бъдат обслужвани.

Така например, английската версия на Wikipedia се посещава от 80 милиона уникални потребители всеки месец, но тя привлича едва една пета от общо целия трафик. Погледнато в глобален мащаб, сайтът е удвоил броя на посетителите си от 2007 година насам, като през месец септември тази година те са били малко по-малко от 400 милиона. Нещо повече – английската версия на онлайн енциклопедията заема дванадесето място в класацията за най-посещаван сайт през същата 2007 година.

Изпълнителният директор на Wikimedia – Sue Gardner – пръв даде изявление на пресконференция в Уелс за спешната необходимост от набиране на средства с цел онлайн енциклопедията да продължи да работи по удобния, лесния и най-вече евтиния начин, по който е работила досега. Официално кампанията за благотворителното финансиране на Wikipedia ще продължи един месец – през януари на идната 2011 година.

Leave a Reply