Google създаде онлайн-учебник по интернет за начинаещи



Корпорацията Google създаде онлайн-учебник по интернет за начинаещи потребители на мрежата. С помощта на интерактивната книга интернет-гигантът иска да научи хората, които са на Вие с технологиите, на основите на езика HTML, на принципите на работа на TCP/IP протокола, на начина на работа на браузърите и “бисквитките”, на защита от вредоносни програми и много други.

Ръководството за “леймъри” с името “20 Things I Learned About Browsers and the Web” (“20 факта, които научих за браузърите и мрежата”) е достъпна на адрес 20thingsilearned.com. За отваряне на учебника е необходим съвременен браузър с поддръжка на HTML5.

Неголямата “книга” от 61 страници обяснява устройството и начина на работа на световната мрежа. Онлайн ръководството за начинаещи е било създадено от екипа, който разработва и браузъра Google Chrome и илюстрирано от германския художник и детски писател Кристоф Нийман.

Учебникът започва с главата “Интернет – що е то?”, а после развива темите за “облачните” технологии, приложенията за интернет, езиците за уеб програмиране, браузърите, програмите с отворен код и безопасността в мрежата.

От Google смятат, че болшинството от хората нямат и понятие за това, как работи един браузър и какво всъщност е HTML5. През изминалата година представители на Google задаваха на случайни хора, срещнати на улицата, въпроса “Какво представлява браузърът?”. Само 8% от запитаните са дали правилен отговор.

Leave a Reply