Повече от 400 милиона потребители използват Firefox

Браузърът Firefox вече е инсталиран на компютрите на повече от 400 милиона потребители. При това 140 милиона от тях използват интернет браузъра всеки ден. Това се посочва в годишния финансов отчет за Mozilla Foundation за 2009 год., публикуван днес. В документа се подчертава, че нарастването на популярността на програмата за разглеждане на уеб страници се дължи в немалка степен и на мобилната версия на Firefox. Не толкова отдавна “огнената лисица” стана достъпна и за собствениците на смартфони, базирани на Android 2.0+ и Maemo.

Според доклада, приходите на компанията през миналата година са се увеличили с 34% до 104 млн. долара (в сравнение с $78 милиона, отчетени през 2008 год.). Освен това са се увеличили и разходите за компютърно оборудване и персонал – от $49 милиона през 2008 година до 61 милиона долара през 2009 година.

Основният източник на приходи за Mozilla Foundation остава партньорството с различни търсещи машини – голямата част от приходите през 2009 год. са дошли от интернет корпорацията Google, както и от Yahoo!, Amazon, eBay и Yandex. “Надяваме се, че нашите партньори в търсенето ще продължат да бъдат надежден източник на приходи за Mozilla в обозримото бъдеще”, се казва в доклада.

Сега Firefox заема второ място по популярност в света. Според последния доклад на изследователската група Net Applications, делът на “огнената лисица” в световния пазар на интернет браузърите през октомври 2010 год. е 22.82%. Браузърът от Mozilla изпреварва чувствително Google Chrome, но изостава зад Microsoft Internet Explorer.

Leave a Reply