Twitter launched service “People”

Микроблогинг услугата Twitter въведе в основния си раздел менюто “Хора” (“People), който обобщава резултатите от “Кого да следвам” и “Подобно на” (“Who To Follow” и “Similar To”), за да помогне на потребителите си по-лесно да намират нови приятели.

Разделът “Хора” включва в себе си три раздела: “Преглед на предложения” (“View suggestions” – автоматичен преглед на предлаганата селекция на акаунти от “Кого да следвам”), “Търсене по интереси” (“Browse interests” – търсене на приятели по интереси, разпределени в 20 групи, като “Музика”, “Политика” и т.н.) и “Търсене на приятели” (“Find friends” – търсене на приятели по адрес на електронна поща и други програми за моментални съобщения). Като сбор от функциите си разделът “Хора” е много подобен на услугата “Търсене на приятели”, предлагана от Facebook.

По-рано, в хода на срещата Web 2.0 в Сан Франциско, един от основателите на Twitter – Евън Уилямс разказа, че при формирането на подбора за “Кого да следвам” системата използва “рейтинг на репутацията” на потребителите. Уилямс не изключи възможността, в бъдеще този показател да бъде извеждан със свободен достъп. Как именно се формира “рейтингът на репутацията”, Уилямс не уточни.

Функцията “Кого да следвам” е един от основните компоненти на раздела “Хора”, появил се в Twitter това лято, когато микроблогинг услугата въведе нов дизайн на заглавната си страница.

По данни от есента на 2010 година, в Twitter са регистрирани повече от 175 милиона акаунти. Освен редовните потребители, микроблогингът е много популярен и сред звездите на шоубизнеса и някои държавници. В частност, в Twitter пишат Лейди Гага (ladygaga), Еминем (Eminem), Барак Обама (BarackObama) и Дмитрий Медведев (KremlinRussia).

Leave a Reply