Стана известна част от съдържанието на бъдещите разкрития на WikiLeaks

Както вече Ви съобщихме, от ресурса WikiLeaks наскоро обещаха, че в близките дни ще публикуват още секретни документи, които “ще преосмислят световната история”. Днес станаха известни и бъдещите цели на публикациите: следваща цел на разобличенията, както се и очакваше, ще станат правителствата на Русия и Китай, но точна дата, както и съдържанието на тези документи не се споменават.

Освен това, Wikileaks ще обнародва и документи, свидетелстващи за участието на турци в Иракската война на страната на “Ал Кайда”, както и доказателства за подкрепа от страна на САЩ на забранената в Турция Кюрдска работническа партия, съобщи вестник The Jerusalem Post, позовавайки се на базираното в Лондон арабско издание “Ал Хаят”.

Един от документите е доклад на американски военни, който разказва за иракски граждани, които, докато живеели на територията на Република Турция, помагали на членовете на “Ал Кайда”, като снабдявали терористите с оръжие и боеприпаси, както и с материали за тяхното производство.

Други документи удостоверяват, че САЩ всячески са поддържали Кюрдската работническа партия, която от 1979 г. е забранена в Турция като екстремистка организация. По-конкретно, в документите екстремисти са наречени “воини на свободата и пълноценни граждани на Турция”, и се описва начинът, по който американските военни пускали на свобода членовете на Кюрдската работническа партия, заловени в Ирак.

Според твърденията на “Ал Хаят”, информацията за планираните течове е получена от администратора на Wikileaks. Освен това, представител на ресурса заяви, че Wikileaks се нуждае от доброволци, които биха могли поне частично да преведат материалите на турски език.

В същото време, Пентагонът предупреди Белия дом за възможността за нови течове, които “ще засегнат огромен брой деликатни политически въпроси”. Говорителят на Държавния департамент Филип Кроули на свой ред заяви, че изтеклата информация “може да навреди на отношенията на американските дипломати със съюзниците на Америка в различни части на земното кълбо”.

Wikileaks получи широка популярност след публикуването на стотици хиляди класифицирани документи, най-вече посветени на действията на американската армия в Ирак и Афганистан. Основателят на Wikileaks, австралиецът Джулиан Асанж, бе обявен за международно издирване по подозрение в изнасилване и сексуален тормоз. Асанж многократно е заявявал, че неговото преследване се извършва под натиск от страна на Пентагона, който се опитва по някакъв начин да се неутрализира Wikileaks.

Leave a Reply