Търсенето на електрическите коли ще се покачи рязко

Търсенето на екологични коли ще се покачи рязко в близките пет години. Според последното проучване на анализаторската фирма Pike Research до 2015 година ще бъдат продадени около 3, order 2 милиона електрически или хибридни автомобили. Експертите твърдят, че Китай ще е страната, която ще закупи най-много екологични коли. Според прогнозите тя ще заеме 27% от целия пазар, което се равнява на приблизително 880 хиляди продадени хибридни и електрически коли. На второ място ще се наредят САЩ с 26% от световния пазар. Това означава около 840 хиляди продадени екоавтомобили. Числата и статистиката съвсем не са учудващи. Американският президент Барак Обама отдавна започна да инвестира и да създава програми за разпространението на екологичните превозни средства с надеждата да намали замърсяването на въздуха и закупуването на чуждо гориво. Политикът също вложи средства в провеждането на научни изследвания и тествания на електрически и хибридни коли.

Експертите от анализаторската фирма Pike Research споделиха и друга своя прогноза по темата. Те смеят да твърдят, че след пет години електрическите и хибридните коли няма да се самоизключват, а ще се допълват като алтернативи. Електрическите автомобили, например, ще си останат предимно по-малки и по-леки и ще са по-екологични не само от гледна точка на енергията, която ползват, но и заради възможността в тях да се интегрират по-евтини батерии. От друга страна пък, хибридните коли ще са първите, които ще станат за масова употреба.

Напомняме ви, че съвсем скоро на пазара трябва да се появят два от най-дългоочакваните екологични автомобили. Първият от тях е електрическият Chevrolet Volt. Той ще струва около 50 хиляди щатски долара. От Nissan също възнамеряват да пуснат електрическа кола. Моделът носи името Leaf. Цената му обаче все още не е известна.

Leave a Reply