Стартира разследване за нагласени резултати в търсачката на Google

Властите в американския щат Тексас обявиха, prostate че са започнали разследване срещу най-голямата търсачка в света, sale което е мотивирано от съмнения в нагласяне на някои от резултатите, за които се твърди, че са подбрани от автоматичен алгоритъм. Разследването е започнало след оплаквания от засегнати лица и компании.

По информация на Search Engine Land, разследването на щатските органи е фокусирано върху въпроса за човешкото участие при определянето на реда на резултатите от търсенията, които излизат в търсачката на Google. Ще бъде установено дали Google не вреди на конкурентите си с евентуалните намеси. Оплакванията срещу най-голямата търсачка в света дошли от Foundem, SourceTool/TradeComet и myTriggers. Това са компании, които също предлагат услуги в областта на намирането на информация.

Не е тайна за никого, че Google може да се намесва в класирането и да сваля сайтове от първите места, както и да ги вади напълно от индекса. Това би трябвало да става само ако въпросните сайтове нарушават политиката на Google или прилагат агресивни методи, включващи черно SEO. Грешки на уебмастърите също могат да накарат Google да накаже даден сайт.

От Google са заявили, че са готови да отговорят на всички въпроси на разследващите органи. Официалната позиция на търсачката е, че тя функционира с основната цел да удовлетвори максимално желанията на потребителите.

Leave a Reply