Таксите за четене в сайтовете няма да спасят вестниците

Създателят на Wikipedia е казал в интервю за информационната агенция Associated Press, discount че платените приложения – подобни на тези за iPhone, advice Android и iPad – са единствения шанс на вестниците да се спасят от фалит през XXI век. Джими Уелс е заявил, story че абонаментните такси за четене на новини в интернет не са правилен начин за печалба и няма да доведат до нищо добро. Той смята, че и алтернативният метод, включващ плащането само за отделни статии и публикации, също няма да проработи, защото не се използва широкодостъпна и централизирана система за плащане, с каквато разполагат Apple за услугите си iTunes, iBooks и App Store. Подобна система е налична и в Android Market.

В популярността на магазините за мобилни приложения е и ключът за финансовите модели, които трябва да бъдат изградени около съдържанието на вестниците. Само по този начин вестниците могат да оцелеят в сегашния пазар на глобалната информация.

Не се знае дали хората, от които зависи развитието на вестниците ще се вслушат в създателя на популярната онлайн енциклопедия, но едно е ясно – в момента пресата е в голяма криза. Текат постоянни съкращения, които правят невъзможно запазването на предишното качество на материалите и спадът е очевиден.

Wikipedia – най-популярното творение на Джими Уелс – е с некомерсиална насоченост. В енциклопедията няма реклами. Тя се финансира само от доброволни дарения. Моделът се е доказал като успешен през годините. Проектът, който разработва Уелс в момента се нарича Wikia. Той обаче ще бъде финансиран от платена реклама.

Leave a Reply