Два астероида минаха покрай Земята

Днес в интервала от единадесет часа минаха два астероида покрай Земята. Небесните тела могли да се видят и с добър любителски телескоп. Дистанцията между астероидите и нашата планета според космическите мерки е била почти незначителна. Като размер обаче астероидите били малки и затова не представлявали никаква опасност. Едното от небесните тела било с диаметър между 7 и 14 метра, link другото – приблизително два пъти по-малко като размер. Първият астероид прелетял по-близо до Земята отколкото втория – на разстояние от осемдесет и четири хиляди километра. Това разстояние е два пъти по-малко от орбитите на изкуствените спътници.

За преминаването на двата астероида в близост до планетата ни учените от НАСА разбират още в края на миналата седмица. След като се появила информацията за приближаването на небесните тела, vcialis 40mg от научноизследователския екипа на Планетарния център в Масачузетс побързаха да съобщят и успокоят хората, че опасност от какъвто и да е сблъсък и причиняване на щети няма да има.

Астероидите носят наименованията 2010 RX30 и 2010 RF12. По повод техния полет близо до Земята изявление даде Donald Yeomans – главен мениджър на повечето изследователски програми в НАСА. Той сподели, че подобни преминавания на небесни тела, но на по-голяма дистанция от планетата, може би се случват ежедневно. Проблемът е, че все още не съществува достатъчно добра апаратура, която своевременно да установи за полета им, както и да го наблюдава в по-близък кадър. Donald Yeomans също така вярва, че астероидите 2010 RX30 и 2010 RF12 са поредните знаци от Майката Природа. Според учения с тях тя иска да ни припомни колко много изпускаме в грижите си за родната си планета и колко дълъг път още трябва да извървим, за да напреднем в знанията си за науката, околната среда и космоса.

Leave a Reply